четвртак, 6. фебруар 2014.

Duhovne veštine - put napredovanja Rendžer Ekspedicija

Put napredovanja Kraljevskog izviđača predstavlja dokazivanje da izviđač napreduje u svakoj oblasti rasta. 
Deo internacionalnog simbola Royal Rangera jeste zlatna, četvorokraka zveda usmerena u četiri strane sveta (detaljno objašnjenje simbola nalazi se na adresi - http://royalrangersrbija.blogspot.com/
search/label/O%20Royal%20Rangerima
). 

Svaka strela zvezde predstavlja oblast rasta deteta: fizički, psihološki, duhovno i socijalno.   Kraljevski izviđači kao služba se trude da razvijaju sve četiri oblasti:
amblem Kraljevskih izviđača
1. Fizička spemnost i spretnost - (kroz kampovanja, pešačnja u prirodi, razvoj veština – podizanje kampa, čvorovi i vezovi...);
2. Psihološki – pozdrav Kraljevskih izviđača je „Budite spremni – Uvek spremni“. Deca uče da se suoče sa raznim izazovima i kroz to stiču samopouzdanje i spremnost;
3. Duhovni – Osnova Kraljevskih izviđača je rast u duhovnosti. Naziv kraljevski potiče od naziva za Boga – Kralj kraljeva. Mi smo Kraljevi izviđači;
4. Socijalni – Sve aktivnosti se odvijaju u grupama, tkz porodicama. Zlatno pravilo Kraljevskih izviđača je: „Sve, što želite da ljudi čine vama, činite i vi njima Matej 7:12“. U grupi stariji i spretniji uvek štiti slabijeg.


Izviđač svojim ponašanjem i znanjem treba da pokaže da napreduje što potvrđuje kroz osvajanje veština. Veštine su podeljene u iste kategorije kao i zvezda + posebna kategorija Izviđačkih veština potrebnih za boravak u prirodi. Kada prikupi dovoljan broj veština - osvoja Orden koja simboliše osvojen put. Orden predstavlja najveće dostignuće Kraljevskog izviđača za njegovo godište. U ovom blogu su navedene Duhovne veštine potrebne za put Rendžera Eskpedicija (uzrast 15-17 godina).

DUHOVNE VEŠTINE - RENDŽER EKSPEDICIJA


VEŠTINA 1 - BIBLIJSKE LIČNOSTI
Obraditi jednu ličnost iz Biblije. Izabrati osobu kojoj je posvećeno više od 3 poglavlja. Pročitati sva poglavlja iz Svetog pisma koja govore o toj ličnosti. Posle toga napisati sastav u kome prikazuješ život te ličnosti, izazove sa kojima se suočila, načine kako ih je rešavala, kao i tvoj lični zaključak (pouku). Za svaku novu ličnost osvaja se biblijska veština. U toku izrade koristi komentare Svetog pisma, enciklopedije... i navedi naslove knjiga koje si koristio/la – mora biti barem dve knjige. Na kraju prezentuj svoje zaključke pred tvojom rendžer porodicom.


VEŠTINA 2 - BIBLIJSKI KVIZ
Učestvovati u kvizu poznavanje Biblije.  Pokazati zadovoljavajuće znanje za tvoj uzrast.

VEŠTINA 3 - UČESTVOVANJE NA ČASOVIMA RR
Veština se dobija redovnim pohađanjem sastanaka rendžera,  urađenom pripremom. Na osvajanje veštine utiče učestvovanje u časovima kao i disciplina. Mogući su samo opravdani izostanci sa sastanaka. U slučaju izostajanja potrebno je o preskočenoj lekciji porazgovarati sa vođom porodice.  

VEŠTINA 4 - MOLITVA
1.  Veština se stiče za redovnost u molitvi. Uraditi lekciju iz učeništva o molitvi. Praktikovati svakodnevnu molitvu. Voditi dnevnik o molitvi svaki dan koji sadrži glavne teme molitve, momenat ispunjenja.  

2.     Saznaj šta je to slavljenje. Napiši sastav o tome zašto je slavljenje značajan deo hrišćanskog života.

3.     Učestvuj u nečem od sledećeg: molitveni sastanak, koncert ili veče slavljnja. Podeli svoje iskustvo sa članovima tvoje porodice.

4.     Sastavi molitveni spisak sa najmanje deset stavki za koje ćeš se svakodnevno moliti.

5.     Otkrij u Svetom pismu za šta sve treba da se molimo.

6.     Okušaj se u postu jedan dan. Pre toga saznaj kako se ispravno posti. Podeli sa ostalima u tvojoj porodici svoje iskustvo. 

VEŠTINA 5 - POHVALA TINEJDŽERSKOG SASTANKA

Veština vrednuje uključenost u tinejdžerske sastanke. Vođe tinejdžerskog daju potpis za deset sastanak na kojima ste učetvovali, vrednujući vašu disciplinu, uključenost i urađene zadatke (ako su zahtevani od vas). Na kraju sastanka tražiti od vođe sastanka da se potiše na ovaj list, navodeći datum i temu sastanka. Potrebno je deset potpisa (deset različitih sastanaka). Na svakih deset sastanak dobija se jedna veština.

1.                     Datum sastanka:
Tema sastanka:
Potpis:_____________________________________   

VEŠTINA 6 - POZNAVANJE BIBLIJE

1. Nauči da navedeš knjige Svetog pisma po redosledu.

2. Napiši sastav o tome kako je Biblija napisana. Koliko je bilo autora? Koliko je dugo pisana? Gde je sve pisana? Ko su bili autori knjiga Biblije po zanimanju? Ko je napisao najviše knjiga u SZ, i koje? A ko je najviše u Novom zavetu?

3. Zajedno sa tvojom porodicom pročitajte sledeće teksto i diskutujte o njima, a posebno o njihovom značenju za vas lično.
a. Isusova pouka o molitvi (Luka 11:1–13)
b. 12 špijuna (Brojevi 13:1–33)
c. Priča o milosrdnom Samarjanu (Luka 10:25–37)
d. Spasitelj koji pati (Isaija 53:4–6)
e. Priča o bludnom sinu (Luka 15:11–32)

4. Napravi plan čitanja i pročitaj sledeće knjige iz Svetog pisma:
a. Postanje
b. Poslovice
c. Jona
d. Luka
e. Poslanica Kološanima

VEŠTINA 7 - POZNAVANJE POJEDINIH KNJIGA SVETOG PISMA

1. Za svaku obrađenu knjigu Svetog pisma dobija se veština. Pročitati knjigu u celini.  

2. Napisati rad u kojoj predstavljaš knjigu:
a. Pisac
b. Vreme pisanja
c. Kome je napisana
d. O čemu kniga govori?
g. Šta je tebi u knjizi bilo najznačajnije?  

U toku izrade koristi komentare Svetog pisma, enciklopedije... i navedi naslove knjiga koje si koristio/la – mora biti barem dve knjige. Na kraju prezentuj svoje zaključke pred tvojom rendžer porodicom.

VEŠTINA 8 - POZNAVANJE HRIŠĆANSTVA
1. Objasniti evanđelje koristeći unakrsno vezivanje i ilustraciju krsta;

2.    Objasniti zašto je Biblija Reč Božija i znati se koristiti Biblijom. Pronaći stihove nasumično određene od strane vođe.

3.    Znati objasniti ko je Duh Sveti i Njegovo delovanje u našim životima;

4.    Razumeti i znati objasniti šta je to molitva. Svakodnevno (dva meseca) praktikovati molitvu za članove tvoje porodice, izviđačke porodice, vođe odreda.  

5.    Razumeti i znati objasniti šta je crkva, koji je njen značaj za duhovni rast. Posećivati crkvene sastanke dva meseca.

6.    Završiti učeništvo.

7. Znati osnovne detalje iz života Isusa Hrista;

VEŠTINA 9 - TIHI ČAS
 Veština se stiče za redovnost u tihom času. Saznati šta je to tihi čas, kako se on održava. Praktikovati tihi čas svaki dan (naravno nećete uspeti uvek). Pratiti neki redosled čitanja. Voditi dnevnih o pročitanom u kome navodiš: 
1. Datum
2. Pročitani tekst
3. Šta je tebi tu najvažnije ili najinteresantnije.

Veština se dobija na svakih četiri meseca. Minimum je da si imao/la tihi čas tri puta nedeljno, prosečno. 

VEŠTINA 10 - UČENJE STIHOVA NAPAMET
Veština vrednuje učenje stihova napamet. Za osvajanje ove veštine potrebno je naučiti jedno poglavlje iz Poslanica, jednu Isusovu priču iz Evanđelja, jedan Psalam, i 5 poslovica. Na svako dupliranje naučenog dobija se jedna veština. 

VEŠTINA 11 - PRIČANJE HRIŠĆANSKIH  PRIČA
1. Nevedi  jedan od izvora materijala za priče u svakoj od navedenih kategorija (knjige, internet sajt). Ispričaj po jednu priču iz svake kategorije.
a. opšta istorija
b. crkvena istorija
c. priroda
d. prikaz karaktera
e. pouka uz vizualno sredstvo

2. Uz priče koje pričaš učini sledeće:
a. jednu od njih ispričaj deci u dobi ispod pet godina u trajanju najmanje tri minute;
b. jednu od njih ispričaj deci između 10 i 12 godina u trajanju najmanje 5 minuta.

3. Načini skicu priče koju ćeš ispričati.

4. Kaži kako i pod kojim uvetima trebaš materijal prilagoditi ovome:
a. pričati u prvom, drugom i trećem licu;
b. pričati različitim slušateljima, različitog doba i s različitim ciljevima;
c. skratiti priču;
d. proširiti priču.

5. Kaži zašto je u pričanju priče potreban određen cilj.

6. Ispričaj jednu priču o misionarima u drugim zemljama, ne kraće od pet minuta.

7. Ispričaj jednu priču koja poučava izviđačke principe. Koristi primere kojima povezuješ primere iz izvidjaštva sa duhovnim principima.

8. Što je to diskusija, i koja je uloga vođe diskusije? Koja je razlika između debate i diskusije?

10. Održi jedno duhovno razmišljanje u svojoj grupi u obliku jedne diskusije.

11. Održi dva duhovna razmišljanja pred grupom (izvidjački ili tinejdžerski sastanak) a da je predavanje (propoved) traje od 15 do 20 minuta.

12. Učestvuj u treningu za govornike u nedeljnoj školi ili školi propovedanja. Pročitaj knjigu koja se bavi ovom temom. 

VEŠTINA 12 - MISIJA

Učestvuj u nekom misijskom zadatku tvoje crkve ili plemena – poseta crkvama, prezentacija rendžera, kamp... Potrebno je uzeti značajan doprinos u akciji: voditi igre, govor, gluma... 

VEŠTINA 13 - PRIČANJE BIBLIJSKIH PRIČA

(potrebno je prethodno osvojiti veštinu pričanje hrišćanskih priča)

1. Iznajmi iz biblioteke neki jednostavni biblijski komentar i upoznaj se sa obaveštenjima koje takve knjige nude.

2. Odaberi neku od Isusovih priča u Evanđeljima i pripremi pouku za tvoju grupu. Načini skicu pouke koja će sadržati objašnjenje teksta i pouku. Obavezno kao ilustraciju koristi nešto iz izvidjaštva.

3. Odaberi neki od događaja iz Starog zaveta i pripremi pouku za tvoju grupu. Načini skicu pouke koja će sadržati objašnjenje teksta i pouku. Obavezno kao ilustraciju koristi nešto iz izvidjaštva.

VEŠTINA 14 - PROČITANO CELO SVETO PISMO

BELEŠKA: U cilju da se osvoji cela veština potrebno je pročitati celu Bibliju u periodu kada pripada godištu Ekspedicija. Ranije pročitani tekstovi, pre ulaska u godište Espedicija,  se ne računaju u ovaj zbir.

1. Pročitati celu Bibliju koristeći plan za čitanje Biblije po svom izboru. 

VEŠTINA 15 -  SLUŠANJE PROPOVEDI

Veština vrednuje slušanje propovedi na službama. Na svakih deset dobija se jedna veština. Potrebno je aktivno slušati propoved i hvatati beleške. Deset beleški je jedna veština.
Beleške se vode u sledećem formatu:

Datum:
Naslov propovedi:
Govornik:
O čemu je govorio (desetak rečenica):
Šta je za tebe bilo značajno (dve rečenice): 

Нема коментара:

Постави коментар